Ett avsnitt av Kropp och själ om glömska och förhållandet till traumatiska minnen, som ger nya belägg för att det terapeutiska arbetet är hjälpsamt och kan lindra smärta.

Programmet presenteras så här: Förmågan att glömma är en förutsättning för att minnas det som är viktigt. En del saker skulle vi helst glömma bort om det gick. Går det att aktivt glömma bort en jobbig händelse?

Joseph E. LeDoux är en av förgrundsgestalterna inom en del av psykologin, där man med hjälp av läkemedel, försöker ladda om traumatiska minnen för att göra dem neutrala. Tanken är att människor med posttraumatiskt stressyndrom ska kunna bli hjälpta av behandlingen i framtiden.

Att inte kunna glömma någonting alls är en förbannelse, det tycker i alla fall Jill Price, som lider av en sällsynt diagnos som gör att hon minns varje dag av sitt liv sedan hon var fjorton år gammal.

I studion: Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi vid Uppsala universitet, Oskar Henrikson, psykolog och Mikael Johansson, professor i psykologi Lunds universitet.

Lyssna till programmet här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1031592?programid=1272