I oktober besökte jag KYFA:s studiedagar i Västerås. Jag kände mig verkligen välkommen till detta lite mindre sammanhang än vad jag är van vid. På grund av tågförseningar kom jag in mitt i första punkten på programmet. Det var Maria Malmborg, skådespelare och regissör, som läste dikter av Tomas Tranströmer ackompanjerad av Ingrid Wase som stod för tonerna med hjälp av klangskålar. Det var en mycket meditativ inledning som gjorde att jag kunde ”landa” efter tågstress. Senare på eftermiddagen fortsatte Tranströmer temat med en vandring under tystnad till stenar med Tranströmer citat mitt i Västerås stad. Vandringen leddes av sjukhusprästen Ingemar Moritz. Det var mäktigt att gå runt i en stad under tystnad och meditera med alla människor runt omkring som skyndade till sina uppgifter.

Dagarna innehöll två större föreläsningar. Den första hölls av Katarina Mårtensson Blom, psykoterapeut och auktoriserad GIM musikterapeut. Hon talade under rubriken ”Den oväntade gläntan mellan oss – om samspelet i det ordlösa inre landskapet”. Vi fick också lyssna på olika klassiska stycken som tydligt gav helt olika klang i mitt inre landskap.

Sverker Belin, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi talade under rubriken ”När det onda får fäste – om banden till inre angripare, negativa terapeutiska reaktioner och kampen för förändring”. Lite slarvigt skulle jag vilja sammanfatta föreläsningen med att det är svårt för människor att tro på goda relationer när man är van vid de dåliga.

Den första kvällen var det buffé och underhållning på Kyrkgårdsbacken. Kvällen innehöll musik och trevliga samtal med bordsgrannar. Andra kvällen bjöd biskop Mikael Mogren till middag i Biskopsgården, en fantastisk gammal biskopsbostad som används till representation. Denna kväll var mer formell men Mikael Mogren delade med sig av spännande berättelser om personer som bott där. Bland annat fick jag lära mig att syskonen Johan och Erland Cullberg växte upp i huset.

Jag kan konstatera att det finns både skillnader och likheter mellan våra sammanhang KFR och KYFA. Från dessa dagar tar jag framför allt med mig mötet med härliga kollegor och den välgörande reflektionstiden.

Annika Lindén