Fredrik Hölcke, Södertälje:

Jag har en fråga gällande sommaren och semestertider. Kan man ha rådgivningen stängd några veckor i juli? Vilka regler och rekommendationer gäller?

Torsten skriver:

Jag kan bara svara utifrån hur vi tänker här i Västerås. Jag har aldrig hört några nationella/allmänna riktlinjer. I Västerås har vi i allmänhet kunnat ha mycket öppet under sommaren då vi är en relativt stor grupp (f n 5 pers). Oftast är det dock 1-2 veckor som alla vill ha semester och vi har då stängt verksamheten. Eftersom man har individuellt behandlingsansvar för dem som redan är inne i systemet spelar det ju ingen roll om andra arbetar när ”mina” par har behov av att träffa mig. När det gäller nyanmälningar har vi på den tiden vi hade kö låtit dem vänta flera veckor, så om det är stängt några veckor och paret därefter erbjuds en tid snabbt inpå blir inte skillnaden så stor.

Fredrik svarar:

Jag har tänkt i liknande banor. När jag arbetade på familjerådgivningen i Järfälla stängde vi två veckor varje sommar. Men här i Södertälje finns det en tradition att ha öppet ”året runt”.