Till ansvarig utgivare för podden ”I hjärnan på Louise Epstein” på Sveriges Radio gällande avsnittet den 16 mars ”Då är kärleksrelationen död”.
Föreningen Sveriges kommunala familjerådgivare (KFR), som representerar stora delar av den samlade kåren av Sveriges kommunala familjerådgivare finner anledning att reagera på, och härmed också anmäla direkt brist på saklighet i inslag i nämnda podd-avsnitt.
Avsikten med denna inlaga, som bör föranleda någon form av förtydligande, är att synliggöra det allvarliga i att individer i behov av hjälp och stöd blir felinformerade och därmed kanske inte får tillgång till behövlig hjälp. Särskilt då den kommunala familjerådgivningen är en del av den offentliga stödapparaten, som ska vara tillgänglig för alla, vilket innebär kraftigt reducerad egenavgift, i vissa kommuner till och med kostnadsfritt.
Gästen Madeleine Cocozza, legitimerad psykoterapeut, som i programmet framställs som sakkunnig beskriver skillnaden mellan familjerådgivning och parterapi på så sätt att familjerådgivningen är ett rådgivande organ som inte arbetar med förändring av relationsproblem utan är enbart rådgivande/vägledande. Om det är hjälp till att åstadkomma förändring som individer önskar så behövs familjeterapi, enligt Cocozza. Madeleine Cocozza uttrycker det bildligt som att familjeterapeuten ”opererar”, men det gör inte familjerådgivare i en jämförelse med den fysiska vården.
För att belysa det uppenbara felaktiga i detta uttalande och visa på den kommunala familjerådgivningens syfte och uppdrag hänvisas nedan till gällande lag, propositionen inför denna lag samt utdrag från den statliga kunskapsmyndigheten för bl.a. familjerådgivningen MFOF (Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd)
SocialtjänstLagen (SoL 5 kap. 3§)
”Med familjerådgivning avses i denna lag en verksamhet som består i samtal med syfte att bearbeta samlevnadskonflikter i parförhållanden och familjer”.
Prop. 1993/94:4
”Familjerådgivarna utgör en yrkesgrupp med stor erfarenhet av arbete
med människor i kris och olika relationsproblem. Deras huvuduppgift är
terapisamtal.”
Mfof`s vägledning
”Samtalen kan vara processinriktade och behandlande eller rådgivande beroende av önskemål och behov hos besökare. Familjerådgivningssamtal är idag ofta behandlande och bearbetande, men för individer som inte kan eller inte önskar ta del av behandling kan rådgivning erbjudas. I det fall en kommun tillhandahåller både behandling och rådgivning är det viktigt att skilja på funktionerna och de metoder som används.
Med behandlande samtal avses samtal som syftar till att skapa en förändringsprocess eller uppnå mål”.
Det är således uppenbart att den kommunala familjerådgivningen både ska och kan erbjuda behandlande samtal som syftar till förändring.
Den kommunala familjerådgivningen ”opererar” dag ut och dag in i Sveriges alla kommuner. En verksamhet som är väl efterfrågad. Operationssalarna är fullbokade om man ska fortsätta anspela på denna liknelse.
Visst finns det skillnader mellan psykoterapi (familjeterapi) och kommunal familjerådgivning. Skillnader som handlar om att psykoterapi är hälso- och sjukvård och familjerådgivning ges inom kommunal socialtjänst. Olika lagstiftning gäller inom bl.a. sekretessregler, dokumentation m.m.
Utan att djupdyka allt för mycket i detaljer kring dessa skillnader så vill vi som yrkesförening KFR berätta att kåren familjerådgivare består av välutbildade och ofta erfarna behandlare med psykoterapeutisk grundutbildning, (krav för anställningsbarhet enl. KFR’s riktlinjer), som lägsta behörighetsnivå. Många av oss är dessutom leg. psykoterapeuter. Detta innebär att tjänstemännen på den kommunala familjerådgivningen genom sin utbildning har behörighet att bedriva psykoterapi, enskilt eller under handledning.
Med förhoppning om rättelse så att även individer med behov av förändring kring sina upplevda relationsbekymmer inte behöver tvivla på om de söker sig till rätt instans hos den kommunala familjerådgivningen, även om vi självklart också anser att psykoterapi genom familjeterapi fyller en viktig roll för dem som önskar och har möjlighet till det.
Mvh,
KFR’s styrelse (samtliga familjerådgivare)
Helena Modig, Östersund, ordförande, verksam på Familjerådgivningen i Jämtlands alla kommuner
Johan Sjöstrand, verksam i Eslöv
Gun Berggren, verksam i Trollhättan
Kent Eklöw, verksam i Smålands alla kommuner
Ulrika Fahlcrantz, verksam i Lund
Carina Qvarnsved, verksam i Söderhamn
Siv Byström Arnqvist, verksam i Örnsköldsvik
Sara Löfkvist, verksam i Skövde